[Dup] Periodic freezing of the game (but not the camera)


#1

Title: Periodic freezing of the game (but not the camera)

Summary: Quite consistently, the game freezes periodically, such that it runs for about a second, then is frozen for about a second, each time. I doubt the problem is with my system, as everything else runs fine and I’m not running much in the background. Then again, it’s consistent for me, and I haven’t noticed others complaining about this. This bug really has to be shown with a video, which is why I originally made the below video (though it was useful in demonstrating some other, less intrusive bugs, as well). Also shown is the expanded debug tool for processes in use, though I fail to see much of a pattern. Often times it’s almost all “idle”, other times it’s “pathfinder” or mixed.

Steps to reproduce: Really not sure, I think I’ve noticed it in all my games thus far, so I guess either it just happens or it just doesn’t. In that sense, perhaps my system is to blame somehow, but it’s also possible it’s an interaction with the game that could be avoided on the programmers’ side.

Attachments:


After the first fifteen seconds of the video, I show the problem where it is most clearly seen: at the citizen about to light a fire. The camera movement starting at ±0:31 shows this aspect itself is not affected.

Versions and mods: No mods, latest release version in Steam at the time of writing, version 0.1.0 (release 99) according to the title screen.

System information:

  • OS: Windows 8 Pro 64 bits (6.2, build 9200)
  • Processor: Intel® Core™ i5-3450 CPU @ 3.10GHz (4 CPUs), ~3.5GHz
  • Memory: 8192MB RAM
  • DirectX-version: DirectX 11
  • Graphics card: NVIDIA GeForce GTX 660

Stutters ingame
Impressions of Alpha 4 Release 114
Alpha General Questions [the common stuff goes here]!
Huge hammer for a frame or two upon reloading
#2

I moved 9 posts to an existing topic: Memory leak when creating large farms


#3