Horrible performance even though my machine exceeds recommended hardware?


#1

I have played for a total of 5 hours, I have a small settlement with 11 people, 4 buildings, 4 farm plots and a trapping area. Sounds simple, right? Then why does SH regularly eat up 90+% of CPU, ~50% of RAM and 80+% of GPU according to Task Manager? All graphics settings are at min. at first performance was just slow-ish but tolerable and it crashed about once per hour, now it is unplayable. It will launch but it takes a couple of MINUTES and freezes as soon as you see the world.

This game is really fun and I want to keep playing it :frowning: help please.

My specs:
Intel HD Graphics 620
Intel Core i7 2.7ghz/2.9 ghz
16 gb RAM
Win10, 64 bit


#2

I switched to the r915 beta but it didn’t change anything.


#3

Your integrated graphics may exceed the minimum system requirements, but it’s far below the recommended requirements. Your other specs merely meet (barely) the recommended requirements, not exceed them. And are you using a hard disk drive (HDD) or a (recommended) solid state drive (SSD)?

That said, you certainly do exceed the minimum system requirements, so I suspect a Radiant representative will ask you for some further information, including a save game file.


#4

My hd is an ssd and enabling vsync seems to have helped (meaning, I could actually play for a few minutes) but now it’s back to freezing on load or randomly while playing.


#5

@Strombolian, please upload a savefile that it’s laggy:

  1. Find the save folder for the saves you wish to upload. By default, they are located in C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Stonehearth\saved_games (assuming a default Steam install).
  2. Zip the folder.
    1. Right click the folder (should be named a long set of numbers).
    2. Left click on Send to in the menu that appears.
    3. Left click on `Compressed (Zipped) folder).
    4. (Optional) Rename the folder to something different than the default set of numbers.
  3. Upload the save.
    1. If the zip is less than 10 MB, you can upload it directly. Either use the upload button or drag and drop it into the compose window,
    2. If larger than 10 MB, upload it to a cloud storage site like Dropbox, Google Drive, File Dropper, etc. and post the sharing link here.

One question, when it crashes, do you get a crash.zip or crash.dmp file inside the C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Stonehearth folder? If so could you upload it too?

The freezes you mention feel like a 3rd party application is interferring with the game, but it could also be something else.


#6

also, you say, freeze, do you meen hickup sort of freeze-and continue, or just blatant freeze and stay there for ever?


#7

Thanks for the responses! I would love it if it were some interference I could fix, rather than the sad state of my hardware.

The freezes are total graphics freeze, the sound continues on but gpu usage falls to 0% and no controls are effective.

Here is my save: strombolian_auto_save.zip - Google Drive


#8

When this happens game crashes or it like stops showing updates like game is still frozen?
If so it sounds to me like what you would experience when your graphics card driver crashes like when you overclock ect but it could still crash for other reasons it will drop to 0% usage and also return to default clocks on your graphics card.

are you overclocking?


#9

The UI takes a bit to load after the game shows up after loading. If you wait for a bit it should finish loading and the game speed will be restored.

Still trying to repro the other freezes you mention. Does reducing the number of lights and shadows to the minimum help? I wonder if it’s crashing for you at night.

Did you try updating your graphic drivers from your manufacturer’s website? Intel® Driver & Support Assistant


#10

Hello i have some problem of performance to but with topology…
It’s using most of the time 70/80 % of the process

I’m playing with Azu as same time without mod and we have 20 peoples each. I’m the host and when i play alone i can play with 40 peoples without anylag (on old version)

Topology

I will add the save later because we are actualy online

https://drive.google.com/open?id=1VBI6Fej245CQrkwD7M8ssDcsGxVdmMz3

Its average after 1 hour playing the lag is coming


#11

@Relyss yss Yes, I know the UI lags but that’s not what I was referring to. I meant that the loading screen with the blue progress bar takes several minutes, then I see the world but it’s permanently frozen. I left it alone for 15 minutes once and nothing changed. Normally the UI takes 30 sec max to figure itself out after the world comes into view.

Yesterday it was running fine for a few hours but now that save will not load. Or maybe it does but there’s some graphics issue - I never progress beyond the load screen, but I can hear game sounds. The sounds fade if I mousewheel out, and I hear the menu sound if I hit esc, just as if I was in the game, I just can’t see anything. Only the load screen. Weird. Plenty of reboots and stuff, no change. Then I turned off vsync and fallback rendered and it WILL LOAD! so I wait for UI to come up and things to start moving, then I turn on vsync and fallback while in-game and I’m back in business. No sound though, I only get sound like half the time I launch the game.

It’s too bad this game has so many problems even though it’s been around for years, since it is so well designed and fun to play.


#12

Is it the save that you uploaded above? I was able to load it just fine :thinking:

If it’s a different one, could you upload it so that devs can take a look at it?

Also could you upload the stonehearth log after trying to load that game (like, let it be stuck in the loading screen for a couple minutes, then close the game and upload the stonehearth.log here).


#13

It’s a later version of that save. I’ll post those things in a bit.


#14

on the map i play now with bild i sometimes get this high usage i guess its related to mining but not really sure :smiley: makes the game run laggy not fps but hearthlings lagging

rally hearthlings makes it stay at 0% for a while tho

Update
seems to be buildings a bit into the game everytime they place 1 block the game lags with topology 100%


#15

Were you playing at high speed, @Banto?

Could you upload that savefile, or does the high topology disappear after a reload?


#16

it was happening even at normal game speed.
if i remember right it did disappear after reload but i will check my save later because i kept a save when it was happening


#17

I just got the exact same problem @Banto described.


I would upload a save file but it was when playing with the latest ACE branch (I actively work for ACE) so I don’t know if a save file would still be useful.

Edit: I am Schnabeldoktor, in case any one is wondering.


#18

It desappear when reload but it comeback when you play like 30min ~ or more


#19

I have the same problem when people mine and when there are invaders.
Playing with double speed is twice more long because of topology :disappointed_relieved: