[Ack] Game doesen't load (black screen)

I’m sorry to inconvenience you, but does stonehearth.log go by any sort of a different name? I know that I signed up for the crash reporter, but I can’t seem to find the file…

If your path is the same as I specified early, and you don’t find that file (it’s there, with a lot of dlls and the game launcher (.exe file), perhaps it’s because it doesn’t get to generate?

The log is supposed to be rewritten again each time you run the game, maybe if there was a huge error and the game didn’t get to start, the log didn’t create either (just a guess, but it should be there)… :confused:

The crash reporter is another thing. If your game crashed it sends a notification with some data of the crash to Radiant, although if the crash happens before the game gets to launch, chances are that the report isn’t sent (it happened some releases ago).

Ooooh, I think I figured it out, unless I’m wrong here. I forgot that my files tend to not have the .whatevers after them. i think this is it, unless im wrong.

I started the game a couple times to replicate it freezing. I have no clue what any of this text means, and it is entirely possible that it was just slow and was about to start running. got impatient. :sweat_smile:

1 Like

Oh, so you got it to run? Then it’s just what I said:

But thanks anyway, that ‘browser | Navigate called without an existing browser!’ gets my attention for other times :smile:

Oh, I guess I didn’t make that too clear. Oops haha :sweat_smile:

Yeah, I’m able to play the game perfectly well. It just fails to load most of the time. The rest of the time, it runs just fine.

1 Like

No, it’s me, sometimes I don’t get it at first (English is not my native language) :sweat_smile:

@Biggs, @185000a , what about you? Does waiting more time help at all? I guess with all the changes the team make on each release, the loading time is getting longer :pensive:

1 Like

Same here. First time around it’ll just sit on black, second time around it works just fine and dandy… or if I wait long enough sometimes it’ll load up.

1 Like

Hi all, this is a known bug that has been fixed for the next update. Sorry for the inconvenience! As a (sort of) workaround until we push, if you keep loading/closing Stonehearth, you’ll usually get it to work.

(Long-story short: we changed the way the UI loads, so it loads while the rest of the game loads. But what can happen is that the game can tell the UI to open the main screen, before the UI is even ready! The UI doesn’t know what to do, so it does nothing, and then the main screen never comes up :frowning: We’ve had a number of UI-related issues this release, due to our Chromium upgrade. Sorry for all the churn!)

7 Likes

Yeah I eventually got mine to work, rolled back to alpha 6 with it then went back up to 7 again and eventually it loaded and started working. Thanks for replies all :smile:

excellent… thanks for the clarification @not_owen_wilson! :+1:

we’ll leave this open (marked as acknowledged) until the next release…

1 Like

So, about 2 weeks ago I tried playing the unstable and I got a black screen. Could hear audio and when I click around the black screen I could hear the proper sounds and such. So I asked around, many people couldn’t help me fix it so I’ve ruled out my PC of being the issue and now I bring it here as a bug.

I have absolutely nothing changed, it’s fresh of installation with the fresh game smell, I use steam. If this is a bug please fix it :slight_smile:

stop being part of the problem @Pandemic… be a team player and be part of the solution!

geez…

I kid, I kid… besties?

3 Likes

The HB installed game runs fine, but my Steam installation just sits at a black screen with nothing except the Stonehearth mouse.

1174f336-d983-11e4-933f-bcee7b2f761a

Any update on this issue? My Steam game hasn’t run since x64 was implemented. The last unstable update now causes Stonehearth to outright crash.The stable release sits at a black screen but the Stonehearth mouse shows.

Have you tried playing both on the 32-bit and 64-bit version of the game?

What are your system specs?

I tried running both my gpu’s, and as administrator, and in compatibility mode on both x32 and x64.

Hmm… have you tried going to your manufacturer’s webpage and updating your graphic drivers from there?

Also, executing the game from outside Steam helps at all?

Paging @not_owen_wilson anyway.

Hi

I don’t know what you guys thinks are best way to handled old issues reappearing. But the issue described by OP appears for me on the latest alpha 12 (develop 2611) build. In addition to the mouse pointer I also hear the music, but the screen remains black.

Windows 7 64bit
Intel i5 720 cpu
AMD Radeon R9 200 Series, latest drivers installed.

I’m attaching stonehearth.log which ends in an error I don’t really understand.

stonehearth.log (41.8 KB)

You might try re-sizing the window it might be a resoulition problem.I have to run the game in full screen to stop blackscreen issues sort of like this.Theres always update graphic drivers if you haven’t already.Its worth a shot try and play around with resoulition a bit.(The fact you can hear it and see the cursor lead me to believe that.Game freeze or crash the sound is noticeable right off either none at all or funky noise.Specialy if you can move your cursor around the screen.)

Hi

Thanks for the response. However it feels a bit of. I have the latest drivers (as I said in my post ;)) and the game worked fine before update. Almost certainly it has something to do with the error during startup preventing the game from starting correctly. I guess re-sizing it could help (how to do that outside of the game?), but the log mentions several missing paths which seem more likely to me.

I’ve verified game integrity, have made no changes in files (and no mods) and even uninstalled/reinstalled the game a few times.

Any ideas what causes these missing paths?

Adding the relevant parts of the log below:

renderer.renderer | glfw: 11) chose pixel format:  colorbits:8,8,8 alphabits:8 depthbits:24 stencilbits:8 srgb:0 stereo:0 samples:0
2015-Sep-28 20:27:16.687345 | server |  1 |                         lua.code | could not find path for lua script "stonehearth/stonehearth/lib/entity_forms/entity_forms_lib.lua".
2015-Sep-28 20:27:16.762349 | client |  1 |                renderer.renderer | Creating OpenGL Context
2015-Sep-28 20:27:16.762349 | server |  1 |                         lua.code | could not find path for lua script "stonehearth/stonehearth/lib/build_util.lua".
2015-Sep-28 20:27:16.763349 | client |  1 |                renderer.renderer | Finished OpenGL Initialization
2015-Sep-28 20:27:16.764349 | client |  1 |                    horde.general | Initializing GL2 backend using OpenGL driver '4.5.13399 Compatibility Profile Context 15.200.1062.1003' by 'ATI Technologies Inc.' on 'AMD Radeon R9 200 Series'
2015-Sep-28 20:27:16.941359 | client |  1 |                          browser | cef started.
2015-Sep-28 20:27:17.003363 | client |  1 |                         lua.code | could not find path for lua script "lib/unclasslib.lua".
2015-Sep-28 20:27:17.004363 | client |  1 |                         lua.code | could not find path for lua script "radiant/lib/lib/unclasslib.lua".
2015-Sep-28 20:27:17.004363 | client |  1 |                         lua.code | could not find path for lua script "radiant/checks.lua".
2015-Sep-28 20:27:17.004363 | client |  1 |                         lua.code | could not find path for lua script "checks.lua".
2015-Sep-28 20:27:17.005363 | client |  1 |                         lua.code | could not find path for lua script "modules/common.lua".
2015-Sep-28 20:27:17.005363 | client |  1 |                         lua.code | could not find path for lua script "radiant/lib/modules/common.lua".
2015-Sep-28 20:27:17.009363 | client |  1 |                         lua.code | could not find path for lua script "modules/timer.lua".
2015-Sep-28 20:27:17.009363 | client |  1 |                         lua.code | could not find path for lua script "radiant/lib/modules/timer.lua".
2015-Sep-28 20:27:17.013363 | client |  1 |                         lua.code | could not find path for lua script "stonehearth/stonehearth/stonehearth_common.lua".
2015-Sep-28 20:27:17.023364 | client |  2 |                          network | client allocating new send buffer (total: 0)
2015-Sep-28 20:27:17.039365 | client |  1 |                         lua.code | could not find path for lua script "stonehearth/services/client/build_editor/voxel_editor.lua".
2015-Sep-28 20:27:17.039365 | client |  1 |                         lua.code | could not find path for lua script "services/client/build_editor/voxel_editor.lua".
2015-Sep-28 20:27:17.039365 | client |  1 |                         lua.code | could not find path for lua script "radiant/lib/services/client/build_editor/voxel_editor.lua".
2015-Sep-28 20:27:17.077367 | client |  1 |                      client.core | user feedback is on
2015-Sep-28 20:27:17.324381 | server |  2 |                          network | server allocating new send buffer (total: 0)
2015-Sep-28 20:27:17.823410 | server |  1 |                         lua.code | generating traceback...
2015-Sep-28 20:27:17.823410 | server |  0 |                         lua.code | -- Script Error (lua) Begin ------------------------------- 
2015-Sep-28 20:27:17.823410 | server |  0 |                         lua.code |    radiant/modules/entities.luac:80: attempt to call method 'get_component' (a nil value)
2015-Sep-28 20:27:17.823410 | server |  0 |                         lua.code |    stack traceback:
2015-Sep-28 20:27:17.823410 | server |  0 |                         lua.code |        [C]: in function 'get_component'
2015-Sep-28 20:27:17.823410 | server |  0 |                         lua.code |        radiant/modules/entities.luac:80: in function 'get_player_id'
2015-Sep-28 20:27:17.824410 | server |  0 |                         lua.code |        ...h/services/server/population/population_service.luac:11: in function 'get_population'
2015-Sep-28 20:27:17.824410 | server |  0 |                         lua.code |        stonehearth/services/server/town/town.luac:52: in function 'get_town_name'
2015-Sep-28 20:27:17.824410 | server |  0 |                         lua.code |        stonehearth/services/server/town/town_service.luac:23: in function <stonehearth/services/server/town/town_service.luac:22>
2015-Sep-28 20:27:17.824410 | server |  0 |                         lua.code | -- Lua Error End   ------------------------------- 
2015-Sep-28 20:27:17.824410 | server |  1 |                         lua.code | generating traceback...
2015-Sep-28 20:27:17.824410 | server |  0 |                         lua.code | -- Script Error (native) Begin ------------------------------- 
2015-Sep-28 20:27:17.824410 | server |  0 |                         lua.code |    c++ exception: lua runtime error
2015-Sep-28 20:27:17.824410 | server |  0 |                         lua.code |    stack traceback:
2015-Sep-28 20:27:17.824410 | server |  0 |                         lua.code | -- Lua Error End   ------------------------------- 
2015-Sep-28 20:27:18.959475 | server |  1 |                         lua.code | generating traceback...
2015-Sep-28 20:27:18.959475 | server |  0 |                         lua.code | -- Script Error (lua) Begin ------------------------------- 
2015-Sep-28 20:27:18.959475 | server |  0 |                         lua.code |    radiant/modules/entities.luac:80: attempt to call method 'get_component' (a nil value)
2015-Sep-28 20:27:18.959475 | server |  0 |                         lua.code |    stack traceback:
2015-Sep-28 20:27:18.959475 | server |  0 |                         lua.code |        [C]: in function 'get_component'
2015-Sep-28 20:27:18.959475 | server |  0 |                         lua.code |        radiant/modules/entities.luac:80: in function 'get_player_id'
2015-Sep-28 20:27:18.959475 | server |  0 |                         lua.code |        ...h/services/server/population/population_service.luac:11: in function 'get_population'
2015-Sep-28 20:27:18.959475 | server |  0 |                         lua.code |        ...onehearth/call_handlers/population_call_handler.luac:2: in function <...onehearth/call_handlers/population_call_handler.luac:2>
2015-Sep-28 20:27:18.959475 | server |  0 |                         lua.code | -- Lua Error End   ------------------------------- 
2015-Sep-28 20:27:18.960475 | server |  1 |                         lua.code | generating traceback...
2015-Sep-28 20:27:18.960475 | server |  0 |                         lua.code | -- Script Error (native) Begin ------------------------------- 
2015-Sep-28 20:27:18.960475 | server |  0 |                         lua.code |    c++ exception: lua runtime error
2015-Sep-28 20:27:18.960475 | server |  0 |                         lua.code |    stack traceback:
2015-Sep-28 20:27:18.960475 | server |  0 |                         lua.code | -- Lua Error End   ------------------------------- 
2015-Sep-28 20:27:35.202404 | client |  0 |                renderer.renderer | window closed.  exiting process